Riera Salvet 21, Vilassar de Dalt
c/ Ernest Lluch, 41 Teià
93 007 77 96
691 170 860
info@tanitdifusio.cat

 

 

Des de la seva estrena l'any 2013, la sèrie vikings, ha estat un èxit mundial, i ha donat a conèixer una sèrie de personatges històrics fins avui dia poc coneguts. D' entre ells voldríem destacar-ne un, Björn. I és que pocs dels espectadors d'aquesta sèrie saben que les costes catalanes van tenir el dubtós plaer de gaudir de la visita d'aquest víking. Així és, entre els anys 859 i 862 Björn i el seu germà Hastein van saquejar un bon tros de la costa mediterrània occidental.

Segons ens expliquen les cròniques dels francs, durant els anys 856 i 857 Björn i Hastein van establir una base a la illa d'Oissel al riu Sena, des de la qual es dedicaven al pillatge i l'extorsió. El rei franc, Carles el Calb (que no tenia un pèl de tonto), havia intentat expulsar-los sense èxit i es preparava per tornar a atacar. Per això els dos líders van decidir marxar l'any 858 cap al mediterrani amb 62 vaixells. Arribats a Galícia van devastar tot el que van trobar i entrant per la ria d'Arousa, van arribar a la seu del bisbat, Iria Flavia (actual Padrón). El saqueig que allí realitzaren fou tan violent que la ciutat quedà abandonada i el bisbat és traslladat a Santiago de Compostela. Allí és on es van dirigir després, i tot i que els habitants van pagar un rescat per no ser atacats, ells ho van fer, però aquí van ser derrotats i decidiren seguir cap al sud.

Saquejaran la costa portuguesa, Oporto, Lisboa, l'Algarve cauran davant d'ells. Després intentaran atacar Sevilla sense èxit, però sí sortiran vencedors a Algeciras, a diverses poblacions de l'actual Marroc, a Melilla, Murcia, Oriola, i és clar, com a bons germànics que eren no es van poder estar de passar-se per Formentera, Mallorca i Menorca, advertint als illencs del que els esperava amb el boom del turisme.

Però no només atacaran les costes, sinó que s'atreviran a remuntar el riu Ebre, capturant al rei de Navarra, García I, que els pagarà 70.000 dinars d'or com a rescat. Durant l'hivern s'instal·len en una illa del Roine, com havien fet al Sena. Des d'aquí saquejaran Elna i tots els monestirs de la zona, i atacaran el litoral català, saquejant Sant Martí d'Empúries i Banyoles. A l'any següent navegaran a Itàlia, i remuntant el riu Arno assolaran Pisa, Florència i Fiesole.

A l'any 861 decideixen tornar a Escandinavia. Björn viurà en pau (i immensament ric) la resta dels seus dies, com a rei de Suècia. Hastein no en va tenir prou, i va seguir la seva "carrera" com a víking per França i Anglaterra., desapareixent de la història a l'any 896, essent ja un ancià.

 

Article de Jordi Herms Fiol

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

Telèfon: 93 007 77 96691 170 860

Email: tanitdifusio@tanitdifusio.cattanitdifusio@tanitdifusio.cat

On somc/ Ernest Lluch, 41
08329 Teià
Barcelona

SEGUEIX-NOS

Facebook TanitdifusioTwitter TanitdifusioRss Tanit Difusió

Youtube TanitdifusioGoolge+ TanitdifusioInstagram Tanitdifusio

TANIT DIDÀCTICA I
DIFUSIÓ CULTURAL

INICI / BLOG / VÍDEOS
/ ESCOLES / CONSULTORIA
/ RUTES I VISITES GUIADES A GRUPS
/ CONTACTE / NOTA LEGAL